NLP - Neuro-Linguistic Programming

"עלינו רק לתת לאנשים את המפתח, והם יפתחו את המנעולים של עצמם"
רוברט ר. מק-קמון

Neuro  המערכת העצבית והמוח. איך אנחנו קולטים את העולם בחושינו, חושבים ומגיבים.

Linguistic  תקשורת מילולית. איך אנחנו מבטאים את המחשבות שלנו לעצמנו ולסביבה.

Programming  איך אנחנו הופכים מחשבה ותוכנה פנימית לפעולה

NLP – הינה שיטה רחבה ומעמיקה העוסקת באסטרטגיות שינוי מחשבתי והתנהגותי המאפשרת למשתמש להגשים את מטרותיו ורצונותיו בדרך יעילה. השיטה מקנה למשתמש ארגז כלים מלא ומגוון המאפשר ליצור ריפוי, שינוי והצלחה בחייו.

שיטת NLP  מוכרת בעולם ביעילותה בתקשורת בין אישית ומשרתת אנשי מקצוע טיפוליים, אנשי עסקים, אנשי חינוך ועוד, הרוצים ליצור תקשורת יעילה ומשפיעה ולהשתמש ביכולת שלהם בצורה מיטבית (אפקטיבית).

שימוש ב-NLP מאפשר:

  • הגדרה והשגת מטרות.

  • חשיבה ותקשורת פנימית המקדמת את המטרה.

  • יצירת תקשורת בין אישית יעילה ומקדמת

  • חיזוק הערך העצמי

  • יצירת שינוי בהרגלי התנהגות וחשיבה.

  • הבנת הכוחות, הערכים והאמונות שמניעים אותנו.

  • זיהוי משאבי הכוח והעצמה שלנו ושימוש בהם.

  • שחרור מפוביות, חרדות, לחצים וטראומות.

  • שימוש בשפת הגוף לחיזוק המצוינות האישית.

שיטת ה-NLP פותחה בארה"ב ע"י גו'ן גרינדר, בלשן במקצועו, וריצ'רד בנדלר, מתמטיקאי, ממוחה למחשבים ופסיכותרפיסט. הם החלו לצפות וללמוד את דרך עבודתם של אנשים שהתבלטו בתחום התקשורת הבין-אישית. הסתבר להם שהאנשים שבהם צפו פעלו בכישרון רב ובצורה אינטואיטיבית. ריצ'רד בנדלר וגו'ן גרינדר הניחו, שאם יהיה בכוחם לנתח את ההתנהגות האינטואיטיבית ולארגנה בתיאוריה, יהיה בידיהם מפתח לתקשורת טובה, שאותה יהיה אפשר ללמד אנשים שיהיו מעוניים בכך.

מייסדי ה-NLP בחרו לצפות בעבודתם של ארבעה אנשים, שהתבלטו מאוד בתחומם:

• ד"ר מילטון ה.אריקסון, הידוע כגדול ההיפנותרפיסטים של כל הזמנים, אשר פיתח את הגישה האסטרטגית קצרת המועד.

• וירג'יניה סטיר, עובדת סוציאלית פסיכיאטרית, שהתבלטה בכישרונה בטיפול משפחתי.

• ד"ר גרגורי בייטסון, סוציולוג, אנתרופולוג וביולוג ידוע.

• ד"ר פריץ פרלס, אבי תורת הגשטלט.

בתצפיות על אופן התקשורת של אנשים אלו, ניתן היה למצוא דגמי התנהגות החוזרים על עצמם. ניתוח הדגמים הללו הוליד את ה-NLP .

הנחות היסוד של ה-NLP :

הנחות אלו גזורות מעבודתם של ד"ר מילטון אריקסון וד"ר גרגורי בייטסון.

מדובר בעקרונות המתייחסים לאופן שבו אנו קולטים אנשים אחרים וכן את עצמנו.

ההנחות עוסקות גם בפוטנציאל של כל אחד. שיטות רבות של NLP נגזרו מהנחות אלו, שהן:

1.המפה שונה מהשטח. השטח הוא המציאות האובייקטיבית, ואילו המפה היא החוויה הסובייקטיבית. האופן שבו אנו קולטים את העולם והמשמעות שאנו מייחסים לחוויות יכונו ב-NLP מפת העולם האישית. כל אחד מאיתנו קולט דברים באופן שונה. המפה שלך שונה מהמפה שלי. החשוב לזכור שהמפה, החוויה הסובייקטיבית, אינה השטח האובייקטיבי.

2.מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית. ה-NLP מפריד בין ההתנהגות לבין הכוונה. התנהגות עשויה להיות הרסנית, כגון התמכרות לסמים. הכוונה העומדת מאחורי ההתנהגות הזו, תהיה תמיד חיובית. לדוגמא: להימנע מדיכאון.

3.אין כישלון אלא משוב לצמיחה. כל דבר שארע לנו יכול ללמד אותנו כיצד להמשיך הלאה ולהתפתח. ההרגשה כי כשלנו או שגינו גורמת לנו לאבד את האמון בעצמנו ולב דווקא להפיק מההתנסות את הלקח. לכן, במקום כישלון נדבר על פידבק. נבין שהאופן שבו פעלנו לא היה מוצלח, נשנה כיוון ונלמד כיצד להצליח יותר בעתיד.

4.לכל אחד יש כל המשאבים שהוא זקוק להם, כדי להשיג את מטרותיו. משאבים אישיים הם: יכולות, כישורים, גישות, אינטואיציה, אמונות ורגשות. המשאבים מסייעים לכל אחד להיות כפי שהוא רוצה להיות ולהשיג את מה שהוא מבקש להשיג. ה-NLP מניח, שאם משהו אפשרי בעולם, הרי הוא אפשרי לכל אחד. השאלה היא רק "איך?".

5.בכל רגע נתון, בוחר כל אחד את הבחירה הנכונה ביותר, האפשרית לו. לפי מפת העולם האישית, תופס כל אחד מהן הבחירות העומדות לרשותו. ה-NLP מניח, שתמיד יבחר האדם בבחירה שתאפשר לו לשרוד, להשיג ביטחון ועונג ולהימנע מכאב ומסכנה. אם יש מספר אפשרויות כאלה, יבחר כל אחד באפשרות הטובה מביניהן עבורו.

6.תמיד קיימת אפשרות נוספת. לפי ה-NLP , בחירה מתרחשת שיש לפחות שלוש אפשרויות. אפשרות אחת אינה מאפשרת בחירה והיא מובילה לכפייתיות. שתי אפשרויות טומנות את הסכנה שנכנס לדילמה או לקונפליקט. כשיש שלוש אפשרויות, ניתן באמת לבחור.

7.משמעות התקשורת שלך היא בתגובה שבאה בעקבותיה. לעיתים בתקשורת, אחד הדוברים מתכוון למשהו אחד, אך מובן באופן אחר. לפי ה-NLP , כאשר תוצאת התקשורת אינה תואמת לציפיות הדובר, עליו לקחת אחריות על כך ולהבהיר את עצמו, כדי שיובן כהלכה. לרבים מאיתנו הנטייה להאשים את המקשיבים לנו בחוסר ההבנה. רצוי לומר "אנסח את דברי שוב, כנראה שלא הבהרתי את עצמי היטב"

רוצים להתייעץ?

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

052-321-4792

נושאי טיפול: